Nova generacija mliječnih proizvoda bogatih proteinima
PROTEIN JE IN

Istraživanja s područja nutricionizma, osobito zadnjih godina, imaju sve važniju ulogu u prenošenju znanstvenih spoznaja o važnosti redovne konzumacije namirnica bogatih proteinima za zdrav i kvalitetan način života.

 

Istraživanja s područja nutricionizma, osobito zadnjih godina, imaju sve važniju ulogu u prenošenju znanstvenih spoznaja o važnosti redovne konzumacije namirnica bogatih proteinima za zdrav i kvalitetan način života.

 

Iako se prehrana bogata proteinima najčešće veže uz fizički aktivne osobe, nutricionisti sve više ističu važnost redovne konzumacije namirnica bogatih proteinima u sklopu raznolike i uravnotežene prehrane, i to u svim dobnim skupinama. Preporuka vrijedi kod fizički aktivnih i kod manje aktivnih pojedinaca, jasno, u prilagođenim količinama. Dakle, protein je zaista “in”.

 

Riječ protein potječe od grčke riječi „protos“ što znači prvi element. Proteini su za život neizostavne tvari potrebne za rast i regeneraciju svih stanica u ljudskom organizmu. Pored vode, proteini su najrasprostranjenije molekule u našem tijelu. Nalaze se u svim stanicama i jedan su od njihovih najvažnijih gradivnih sastavnica.

 

Za život presudne funkcije imunološkog sustava te osnovni procesi u metabolizmu ne bi bili mogući bez proteina. Naime, protutijela i enzimi po strukturi su upravo - proteini. Jedan od najvažnijih hormona – inzulin, po strukturi je protein. Na makro razini, upravo su mišići i mišićne stanice sačinjeni od proteina .

 

Proteini se sastoje od osnovnih jednostavnih gradivnih jedinica- aminokiselina. Prirodni i dobri izvori proteina odnosno esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti, a neophodno ih treba su: mlijeko i mliječni proizvodi, posebno quark (kvark) i svježi posni sir, piletina, krto meso, riba, jaja, ali i proizvodi dodatno obogaćeni proteinima tzv. funkcionalni proizvodi pout Dukat Fit asortimana.

 

Prehrana bogata proteinima u skandinavskim zemljama poput Švedske, u posljednjih je godina mnogo više od trenda.

Naime, Švedski milenijalsi (generacija rođena između 1978. i 2000. godine) pokrenuli su trend redovnog vježbanja te pravilne i uravnotežene prehrane koji je ubrzo zahvatio sve dobne skupine, a ovaj način života sve više preuzimaju i ostale europske zemlje, pa tako i Hrvatska.

 

Naime, kako bi trening, bilo da se radi o vožnji bicikla, trčanju, aerobiku, pilatesu, jogi… ili samo hodanju učinili efikasnijim, potrebna je prehrana koja će nahraniti tijelo, a mišićima pružiti optimalnu količinu proteina potrebnih za oporavak, održavanje ili pak jačanje njihove mase, ovisno o potrebama i ciljevima svakog pojedinca.

 

Nutricionisti su jednoglasni, za kvalitetniji i zdraviji život potrebna je pravilna i uravnotežena prehrana. Ona podrazumijeva redovnu konzumaciju namirnica bogatih proteinima koje prate redovnu fizičku aktivnost.

 

Vrijeme da krenete živjeti zdravo je uvijek pravo, stoga krenite planirati svoje obroke a slobodno vrijeme iskoristite za fizičke aktivnosti.

VIŠE O PROTEINIMA NA BLOGU: