Nova generacija mliječnih proizvoda bogatih proteinima
ČOKOLADNO MLIJEKO: NOVI SPORTSKI NAPITAK?

Tijekom ljetnih Olimpijskih igara u Ateni, koje su obilježile kontraverze oko uzimanja steroida i sportskih dodataka, jedan je sportski novinar primijetio kako je Michael Phelps, vrhunski američki plivač i s osamnaest zlatnih medalja najuspješniji olimpijac u povijesti, igrao na sigurno – on je između natjecanja konzumirao čokoladno mlijeko.

Novije studije upućuju da je Phelpsov sportski tim već 2004. godine znao kako je staro dobro čokoladno mlijeko jednako dobro ako ne i bolje od sportskih napitaka za oporavak sportaša nakon intenzivnih fizičkih napora.

Studija objavljena u International Journal of Sport Nutrition and Exsercise Metabolism ukazuje na superiornost čokoladnog mlijeka u odnosu na skupe sportske napitke, kada je u pitanju oporavak organizma nakon intenzivnih fizičkih napora.

 

„Mlijeko je sportski napitak“ kaže Keith Ayoob, nutricionist i profesor pedijatrije na Albert Einsten College of Medicine. „Mlijeko će nahraniti organizam potrebnim nutrijentima, bez obzira bavite li se sportom ili ne“, zaključio je Ayoob.

Studija se temelji na zaključcima kako se tijekom fizičke aktivnosti smanjuje opskrba mišića glikogenom, koji je ključni izvor energije za trening. Kako bi se povećala razina glikogena, American College of Sports Medicine i American Dietetic Association preporučuju unos jednog serviranja ugljikohidata u periodu od 30 minuta nakon završetka treninga.

Poznata sportska pića opskrbljuju tijelo ugljikohidratima, tekućinom i elektrolitima koji se gube znojenjem, a novije studije ukazuju da dodatak proteina pozitivno utječe na oporavak mišića. Stoga novi val pića danas uključuju i proteine te povećan sadržaj ugljikohidrata.

Rezultati studije upućuju na optimalan omjer ugljikohidrata i proteina u mlijeku za oporavak sportaša nakon tjelesnih napora. Istovremeno, iznenađuje rezultat proteinsko-ugljikohidratnog dodatka prehrani koji ima isti proteinsko-ugljikohidrati omjer kao čokoladno mlijeko, a koji je podbacio u odnosu na njega. Stručnjaci razloge pronalaze u tzv. mliječnom matriksu*. Naime, mlijeko je prirodno složena hrana i aktivna svojstva svakog nutrijenta u mlijeku veća je u kombinaciji s ostalim hranjivim tvarima koje se nalaze u mlijeku, nego kada oni dolaze samostalno, iz različitih izvora.

Napomene:

 Članak preuzet s WebMD Inc. 2006.

*Imidž mlijeka: Njemačka, Španjolska, Tajland, SAD, Kina, Brazil“, Tetra Pak, travanj 2015.

VIŠE O PROTEINIMA NA BLOGU: